Διορία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου για την έκδοση άδειας στα κατά παρέκκλιση άρτια αγροτεμάχια

Δευ, 19/09/2022

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων και θέλουν να χτίσουν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, θα πρέπει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 να εκδώσουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια.

Και αυτό διότι αν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό, οι μικρές περιουσίες θα απαξιωθούν πλήρως, ενώ οι μεγάλες ιδιοκτησίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, μιας και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν οικοδομική άδεια (έως το τέλος του χρόνου) θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους «για να ένα κομμάτι ψωμί», για προσάρτηση στις μεγαλύτερες. Ετσι, οι μεγάλοι (ιδιοκτησιακά) θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, και οι άλλοι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με κανέναν τρόπο.

Ηδη, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων χάνουν τη δυνατότητα δόμησης εάν δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Και στην περίπτωση που δεν καταργηθεί η ρύθμιση, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν διετή παράταση της προθεσμίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, την ανάγκη να δοθεί παράταση στην κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση αναγνωρίζουν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως λένε, μέχρι στιγμής, δεν έχει κλειδώσει κάποια απόφαση για παράταση (ή όχι) της εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμησης. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, μιλώντας στα Νέα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης, στις περισσότερες περιοχές της χώρας η έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ουσιαστικά παγωμένη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για έκδοση άδειας δόμησης, αλλά το πιο πιθανό είναι, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, να μην εκδοθεί γιατί δεν είναι ξεκάθαρα πράγματα. Για τον λόγο αυτό, όπως λέει, έχουν παγώσει οι μεταβιβάσεις ακινήτων, διότι δεν είναι σίγουρο αν μπορούν να χτίσουν, και επομένως είναι αβέβαιη η αξία τους. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν γνώση της προθεσμίας ούτε καν του νέου νόμου και θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν θελήσουν να οικοδομήσουν ή να πουλήσουν.

Συνεργαστείτε μαζί μας!

Βρείτε το ακίνητο που ψάχνετε ή αναθέστε μας το ακίνητό σας.

Συνεργάτες και πελάτες μας

προτιμούμε τους καλύτερους γιατί μας εμπιστεύονται οι καλύτεροι.

Σχετικά με εμάς

Η Quest real estate έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη και ειδικεύεται στην παροχή διαμεσολάβησης για την αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτων στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στο Ν. Έβρου.

Επικοινωνείστε μαζί μας

Ελευθερίου Βενιζέλου 40, Αλεξανδρουπολη 68100

Συνδεθείτε μαζί μας