Χωρίς φόρο και οι δωρεές μεταξύ αδελφών

Δευ, 19/09/2022


Πώς γίνεται η τριγωνική συναλλαγή που ακυρώνει την επιβολή φόρου 10% στις χρηματικές δωρεές

Πώς γίνεται η τριγωνική συναλλαγή που ακυρώνει την επιβολή φόρου 10% στις χρηματικές δωρεές

Τη δυνατότητα δωρεών χρηματικών ποσών και μεταξύ αδελφών χωρίς να πληρώσουν φόρο παρέχει «παράθυρο» της φορολογικής νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δωρεές χρηματικών ποσών, πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

Επίσης, τα ποσά που δωρίζονται, θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του δωρητή, διαφορετικά θα μπλέξει με την Εφορία, καθώς θα κληθεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους.

Ειδικότερα, ο αδερφός Α που θέλει να δωρίσει στον αδερφό του Β ένα ποσό π.χ. 50 χιλιάδων ευρώ για να αποφύγει τα τεκμήρια της εφορίας για οποιοδήποτε άλλο λόγο, εάν κάνει απευθείας τη δωρεά, τότε ο αποδέκτης θα πληρώσει φόρο 10% επί του δωριζόμενου ποσού, ήτοι ποσό 5.000 ευρώ.

Όμως έχει την ευκαιρία να μεταφέρει το ποσό της δωρεάς στον πατέρα ή στη μητέρα του ή ακόμη και στον παππού ή στη γιαγιά του και στη συνέχεια ο αποδέκτης της δωρεάς, να μεταφέρει το ποσό της δωρεάς στον τραπεζικό λογαριασμό του αδερφού του.

Με τη διαδικασία αυτή οι μεταφορές των ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς σε τραπεζικούς λογαριασμούς των συγκεκριμένων μελών της οικογένειας είναι αφορολόγητες και νομότυπες.

Η βασική παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνούν  όσοι πρόκειται να προβούν σε δωρεές χρηματικών ποσών είναι ότι αυτές πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Παράδειγμα, ο πατέρας που θέλει να δωρίσει στον γιο του ένα ποσό 30.000 ευρώ, θα πρέπει να μεταβεί στην τράπεζα και να μεταφέρει το ποσό από το δικό του λογαριασμό στον τραπεζικό λογαριασμό του γιου του. Αυτό ισχύει για δωρεές που γίνονται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε τεράστιο πρόβλημα με τις δωρεές που έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2021, όταν και αυξήθηκε το αφορολόγητο  στις 800.000 ευρώ, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι προέβησαν σε δωρεές χρηματικών ποσών με απευθείας κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό του αποδέκτη.

Στις περιπτώσεις αυτές η απορία καταλόγισε μπορώ 10% επί του ποσού ο οποίος βεβαιώθηκε στον αποδέκτη της δωρεάς.
Ωστόσο επειδή το πρόβλημα ήταν τεράστιο με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ακυρώθηκαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για το λόγο αυτό, στο διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 9η Σεπτεμβρίου 2022.

Έτσι οι δωρεές που έγιναν ακόμα με μετρητά στο διάστημα αυτό απαλλάσσονται από το φόρο 10% για ποσά μέχρι 800.000 ευρώ και τα ποσά που βεβαιώθηκαν διαγράφονται ή αν έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται.

Όμως, από τις 10 Σεπτεμβρίου και εφεξής οι δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται μέσω τράπεζας με μεταφορές ποσών από τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή στον τραπεζικό λογαριασμό του αποδέκτη σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού.

Πηγή: ΣοφοκλέουςIn

Συνεργαστείτε μαζί μας!

Βρείτε το ακίνητο που ψάχνετε ή αναθέστε μας το ακίνητό σας.

Συνεργάτες και πελάτες μας

προτιμούμε τους καλύτερους γιατί μας εμπιστεύονται οι καλύτεροι.

Σχετικά με εμάς

Η Quest real estate έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη και ειδικεύεται στην παροχή διαμεσολάβησης για την αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτων στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στο Ν. Έβρου.

Επικοινωνείστε μαζί μας

Ελευθερίου Βενιζέλου 40, Αλεξανδρουπολη 68100

Συνδεθείτε μαζί μας